Jednoduchý banánovo arašídový chlebíček bez přidaného cukru
Úžasný kakaovo-banánový chlebíček s arašídovou Trinutkou se doslova rozplývá na jazyku. Na povrchu je lehce křupavý, uvnitř měkký a vláčný. Skvěle se hodí ke snídani, nebo odpolední kávě. S trochou úpravy je vhodný pro vegany - stačí nahradit klasické mléko rostlinným a místo mléčné čokolády použít tmavou. Recept je bez vajec a bez přidaného cukru.
Na přípravu potřebujeme:
-
160g hladké mouky
-
lžíci kukuřičného škrobu
-
50 g kakaa
-
čaj. lžičku kypřícího prášku bezfosfátový
-
čaj. lžičku jedlé sody
-
100g arašídového másla Trinutka - Arašídy na sucho pražené
-
1/2 čaj. lžičky soli
-
2 velké zralé banány (čím zralejší, tím je chlebík sladší)
-
120g mléka (nebo lib. rostliného mléka pro veganskou verzi)
-
75g slun. oleje
-
čaj. lžičku vanilkového extraktu
-
čaj. lžičku jablečného octu
-
čokoládové úlomky bílé (nebo tmavé pro veganskou verzi), nebo čokoládové čočky.
Postup:
-
Předehřejte troubu na 180°C, vyložte chlebovou mísu pečícím papírem (nebo jakoukoli obdelníkovou mísu na pečení s vysokými okraji, cca 11x26cm) tak, aby na každou stranu papír přesahoval.
-
V jiné míse smíchejte mouku, kukuřičný škrob, kakao, sodu, kypřící prášek a suchou směs promíchejte.
-
Na prkénku rozmačkejte banány vidličkou, vložte do vyšší nádoby spolu s mlékem, olejem, cukrem, vanilkovým extraktem a jablečným octem. Dobře promíchejte.
-
Tekutou směs nalijte do mísy s moukou a míchejte vařečkou do spojení. Můžete vmíchat malé kousky čokolády dle chuti (trochu si nechte na posypání).
-
Nalijte těsto do chlebové formy vyložené papírem na pečení. Pečte po dobu 40-50 min. Dejte pozor, aby chlebík nezůstal v troubě příliš dlouho, byl by pak zbytečně vysušený. Vyzkoušejte zapíchnutým párátkem - pokud jej vyndáte čisté, měl by být chlebík tak akorát. Po vyndání z trouby můžete posypat zbytkem čokolády.
-
Nechte vychladnout v míse.
-
Doporučujeme podávat s čistým arašídovým máslem Trinutka a banánem.
Ať chutná :-)